Ibland är det lätt att tro att andra är födda med mer tur än en själv, och att en del personer är födda med förmågan att lyckas med allt de tar sig in på. Speciellt om man själv har haft en tendens att misslyckats med det mesta man försökt sig på. Men som tur är så är det inte så att alla andra har fått en livslång prenumeration på tur i doppresent, samtidigt som en själv dragit den eviga nitlotten. Det är faktiskt helt upp till var och en om man ska lyckas med det man tar sig till med i livet.

Det handlar väldigt mycket om ens attityd, tänkande och motivation.

Man måste ha inställningen att allt är möjligt, och att man kan lyckas, bara man vill. Om man ger sig in i något med inställningen att man säkert kommer misslyckas som vanligt, så kommer man garanterat just misslyckas, som vanligt. Är man redan innan inställd på att man kommer lyckas, så är chansen stor att man faktiskt kommer lyckas med.
Ser man på många av de mest framgångsrika personerna genom tiderna, både inom företagande, entreprenörskap, sport eller vilket område som helst, så har de alla haft väldigt bra självförtroende. Och de har alla hela tiden vetat om att de ska lyckas, och inte sett hinder på vägen. Ett väldigt bra exempel på det är vår skidkung Gunde Svan. Han har alltid levt efter sitt talesätt att “Inget är omöjligt”, och han har ju lyckats väldigt bra med det mesta han gett sin på.

Toppen av ett isberg

När man studerar andra som lyckats bra och blivit framgångsrika, är det lätt hänt att man blir lite förblindad, och undrar hur de lyckats nå sån framgång på en gång. Men oftast är det så att det bara är toppen av isberget man ser. När man tittar på ett isberg ute till havs, så är det bara ca 10% av isberget man ser ovanför ytan. Resten är under vattnet, och därför omöjligt för oss att se.
Det fungerar likadant med framgång. Ofta har den personen som nått framgången fått kämpa och arbetat betydligt mer än vad vi kan se, för att lyckats komma dit. Precis som med isberget, så ser vi inte det mesta av allt arbete som krävts för att komma dit personen är idag.
Ska man nå framgång inom något område får man vara beredd att kämpa. Ofta betydligt mer än vad man först tror. Är man inte beredd att göra det, kan man glömma att bli riktigt framgångsrik. Lyckas någon bli framgångsrik inom något område utan att kämpa för det, dvs mest på tur, så brukar inte framgångarna bli speciellt långvariga.

Livet är som en sinuskurva

Även om man lyckats med något stort, så får man vara beredd på att livet och framgångarna går upp och ner. Så är det med allt i livet. Livet går som en sinuskurva. Upp och ner, upp och ner, osv.
När det går lite ner efter att ha varit på en topp, så får man inte misströsta och tro att all framgång är förbi. Man får helt enkelt vara beredd att jobba lite hårdare en tid, så kommer det att vända uppåt igen.
Det är vid sådana här tillfällen man inte ska se sitt resultat för kortfattat. Man får försöka se sitt resultat under en längre tid, kanske ett års tid, beroende på vad det är man sysslar med. Även om resultatet tidvis går lite upp och ner, så ska man ändå se ett uppåtgående resultat om man ser till hela året sett.

Våga utmana dig själv

För att inte fastna på samma plats hela livet, måste man hela tiden försöka utveckla sig själv. Helt enkelt försöka bli en bättre version av gårdagens du. Om man inte utvecklar sig själv, kommer man alltid få samma resultat.
Man kan försöka lära sig mer inom sitt område. Eller försöka utveckla sig själv och bli en bättre människa spirituellt eller på annat sätt mentalt. Man kan försöka bli mer fokuserad eller produktiv. Men måste dagligen våga utmana sig själv för att komma nånstans. Hela tiden bli ett bättre själv.

Man måste ta ansvar för sin egen framtid. Det är ingen annan som gör det.

Ta hand om dig själv, så kommer du ta bättre beslut. I dagens samhälle blir människorna mer och mer bekväma. VI tar bilen så fort vi ska ta oss nånstans, och vi sitter ofta stilla framför våra datorer hela dagarna.
Se till att ta hand om din kropp och din hjärna, så kommer du komma betydligt längre. Vi behöver daglig motion för att fungera som vi ska. Ta dig till gymmet några gånger per vecka, ta en promenad i stället för att ta bilen, stick ut och spring en kort tur några kvällar i veckan, så kommer du orka ge mer i ditt arbete för att bli framgångsrik.

Ät lite nyttigare. Börja meditera 10 minuter varje dag. Läs en utvecklande bok då och då. Du kommer märka att du borde orkar mer, och tar mycket bättre beslut.

Hjälp någon annan

Ser du någon annan som har problem att komma vidare, så ta dig lite tid att hjälpa den personen.
Man brukar säga att ju mer man ger, desto mer får man tillbaka. Det stämmer faktiskt. Även inom företagsvärlden.
Var mentor åt någon som vill lära sig det du nyss lärt dig. Ju mer man ser att du hjälper andra, desto mer kommer man vilja hjälpa dig när du har problem med något. Gå med i ett nätverk eller en mastermind-grupp, och dra nytta av varandras kunskap och framgång. För att få, måste man vara beredd att ge.

Ta in tips från de framgångsrika

Ta in tips och idéer från de som har lyckats före dig. Det finns ett skäl till att de är där de är idag. De har gjort sin hemläxa och jobbat hårt för att komma dit de är idag.

Några tips på vad de framgångsrika gör annorlunda:

1. Ha fasta rutiner. De som är riktigt framgångsrika har ofta väldigt fasta rutiner för hur allt ska göras. De har genom åren med hårt slit lärt sig vad som fungerar och vad som inte fungerar. Sedan har de lagt upp fasta rutiner hur allt ska göras, för att maximera resultatet av arbetet. Bestäm dig för hur saker ska göras, och följ sedan de rutinerna. Håll inte på och andra allt fram och tillbaka varje dag. Skriv gärna upp alla rutiner på papper eller i din journal, så är det lättare att följa dom. Ser du under en längre tid att det är något som inte fungerar riktigt som det ska, så kan du försöka hitta en bättre och mer effektiv rutin för hur just det ska utföras.

2. Coachning. Var inte rätt för att be om hjälp utav någon som är framgångsrik. Det finns många fördelar med att ha en coach eller en mentor. Du kan läsa mer om det i en annan artikel jag skrivit. Våga ta emot andras tips, och våga ta lärdom av vad de ser ur sin synvinkel. Även världens bästa sportutövare har en coach och tränare. Deras tränare eller coach är sällan bättre än vad de själva är, men de är kunniga och ser saker ur ett annat perspektiv, och kan därför komma med bra tips och idéer hur personen ska komma vidare och bli ännu bättre.

3. Ge inte upp. Det tar tid och mycket hårt arbete att bli riktigt framgångsrik inom något område. Tyvärr är det många som inte är beredda att ge allt och utföra allt slitgöra som krävs för att till slut komma dit man vill komma. Detta beror i många fall på det berömda isberget som jag skrev om tidigare. Man ser någon annan lyckas och bli framgångsrik, men man ser aldrig hur hårt den personen fått arbeta för att komma dit. För en åskådare kan det ofta se ut som att personen lyckades på en gång, och man tror att man själv kan lyckas lika snabbt och enkelt.
Ge inte upp, och kämpa på även när det tar emot. Det är ofta den som är beredd att kämpa hårdast och längst som till slut står på toppen som segrare.

4. Ta snabba beslut. Var beredd på att ta snabba beslut och anpassa därefter. Det är många som aldrig kommer igång eller kommer någonstans pga att de tar för långsamma beslut. De går i evigheter och ältar om de ska göra något eller satsa på något. En gemensam sak hos alla framgångsrika entreprenörer är att de alla tar väldigt snabba beslut. Självklart ska du inte ta alla möjliga sorters beslut åt alla håll. Sätt in ditt sikte på vart du vill, sätt upp en plan och rutiner för hur du ska komma dit, och ta snabba beslut efter vägen. Men kom alltid ihåg exakt vad det är du siktat in dig på som slutmål, och ta alltid snabba beslut som hjälper dig att ta dig framåt mot ditt mål.

Det här var lite tips och idéer om vad som krävs för att nå framgång. Var inte rädd för att drömma stort, och misstro aldrig din förmåga att komma dit. Som Gunde ofta sa, “Inget är omöjligt”.

Du kan, du vill och du SKA!

%d bloggare gillar detta: