I dagens uppskruvade och stressiga samhälle är det väldigt lätt att man tar till olika hjälpmedel, för att hinna och orka med att prestera på topp.

Jag har själv varit i just den situationen. För några år sedan hade jag ett ganska gravt beroende av energidricka, och det var ganska vansinniga mängder vi talar om här. Det bästa jag visste var när det blev morgon, så man kunde kliva upp och ta den där första kalla energidrickan för dagen. Men med det väldigt höga intaget av koffein varje dag kom även problemen med att kunna sova något överhuvudtaget på nätterna. Detta åtgärdades med att läkaren skrev ut sömnmedicin till mig. Och som ni förstår var detta en ganska destruktiv cirkel jag hade hamnat i. Det fungerade en tid, men sen började kroppen säga ifrån på olika vis. Jag insåg att jag var tvungen att ändra på mitt levnadssätt. Avvärjningen av energidrickan var inget jag vill göra om. De första två dygnen utan min dryck var inget att leka med. Jag mådde väldigt dåligt, var helt snurrig i huvudet, såg konstigt, och min hjärna fullkomligt skrek efter en energidricka.

Jag har fallit dit på att dricka en energidricka lite då och då efter det, men har känt att jag har haft koll på det hela. Inte som tidigare, då det var ständigt behov som jag inte hade någon som helst kontroll på.

Ett alternativ till energidrickan

Men nu för en tid sedan har jag äntligen hittat ett bättre alternativ till energidrickan som är betydligt nyttigare. Jag har börjat dricka “Bulletproof coffee” varje morgon. En snabb förklaring om vad det är för något är att det är kaffe med nyttiga fetter.

Man kan antingen beställa ett kit med ingredienser till sitt Bulletproof coffee, eller så kan man som jag gör blanda sitt eget. Till det använder jag kaffe av så hög kvalitet som jag kan hitta, kokosolja (helst med mycket MCT-olja i), och Ghee, som är skirat smör som främst används inom pakistansk och indisk matlagning.

Skälet till att man ska försöka hitta kaffe av så hög kvalitet som möjligt, är att vanligt billigt kaffe ofta innehåller en del mögel och olika medel som inte är bra.

Man brygger först kaffet som vanligt. Sen blandar man i 1-2 matskedar kokosfett, och 1-2 matskedar Ghee, och kör i ca 30 sekunder i en mixer eller liknande maskin. Resultatet blir något som liknar en krämig latte ungefär.

Det är meningen att man ska dricka sitt BPC (BulletProof Coffee) på morgonen, helst i stället för frukost. Tack vara smöret (Ghee’n) så blir det väldigt lent, gott och enkelt att dricka, och det mättar förvånansvärt bra.

Det jag märkt med BPC, är att jag känner mig pigg och väldigt mentalt fokuserad i tankarna när jag druckit det. Inte så där stirrig och sedan toktrött efteråt, som det ofta blir av energidricka. Men kanske inte känner så jättestor skillnad första dagen man testar BPC. Men efter några dagars drickande känner man en klar förbättring.
Dessutom ska det vara effektivt vid viktnedgång, eftersom det sätter kroppen i ketos direkt på morgnen.

Knockoutdryck

När det gäller att få bättre sömn på natten, har jag funnit ett bra alternativ även där. Borta är problemet att få läkaren att ständigt skriva ut beroendeframkallande sömnmedicin åt mig.
Det här tipset snappade jag upp i en av Timothy Ferriss’s videoklipp på YouTube. Han är ju ganska känd för sina (ibland ganska extrema) lifehacks.

Ungefär en timme innan jag ska lägga mig gör jag mig en kopp med koffeinfritt te. I te’t blandar jag ner en matsked med så ren och ofiltrerad honung som jag kan hitta, och ca en och en halv matsked med äppelcidervinäger. Tack vare vinägern blir det knappast det godaste jag smakat, men man lär sig efter några dagar att dricka även detta.

Jag har inte riktigt koll på varför detta fungerar så bra, men det är något med blandningen av ingredienserna, som fungerar mer eller mindre som en knockoutdrog på mig. Vissa kvällar är det nästan så jag får hålla mig i väggen när jag går på toaletten innan jag somnar, för att inte ramla ihop.

Tack vare dessa två helt naturliga dryckerna, har jag idag besegrat mitt beroende av energidricka, och jag känner mig dessutom mycket mer fokuserad och vaken på förmiddagarna. Dessutom har jag även fått ordning på mina svåra sömnproblem.

%d bloggare gillar detta: