Något som blivit väldigt inne de senaste åren är det här med tidiga mornar och morgonrutiner. Det finns flertalet bra böcker skrivet om just detta ämne. Man kan läsa hur mycket som helst om hur olika framgångsrika personer världen över beskriver hur de lagt upp sina morgonrutiner för att bli så effektiva som möjligt. En morgonrutin är något som man gärna kan ta hjälp av andra i sin eventuella mastermind-grupp för att bygga upp. Man kan hålla koll på varandra att man verkligen utför sin rutin varje dag, och ge varandra tips på förbättringar.

Tillhör du dom som helst sover så länge som möjligt på morgonen, och som oftast trycker minst ett par gånger på snooze-knappen när väckarklockan ringer? I så fall har du väldigt mycket att vinna på att skaffa dig en bra morgonrutin på morgonen.

En av de många fördelarna med att starta dagen tidigt är att man får mycket mer energi under resten av dagen. Du kommer igång med positiva och givande saker direkt, vilket speglar sig på resten av dagen. En extra effektiv timme på morgonen ger så mycket mer än en halvsovande trött timme på kvällen framför dumburken.

The Miracle Morning

En bok som blivit väldigt populär om omtalad inom detta ämnet är “The Miracle Morning” av Hal Elrod. Den har hjälpt mig själv att få till en riktigt givande och bra morgonrutin, och har gett mig ett nytt synsätt på mycket i min vardag.

I boken lägger man upp ett system som Hal kallar för “Life SAVERS”, där SAVERS står för: Silence, Affirmations, Visualization, Exercise, Reading och Scribing (writing).

Något som jag brukar vara noggrann med när jag vaknar är att gå upp ur sängen så fort larmet ringer. Helst ska jag har väckarklockan en bit bort i rummet, så jag måste gå upp ur sängen för att stänga av det. Ligger man kvar i sängen är det lätt hänt att man somnar till igen. Efter det bäddar jag sängen. Att göra någon sådan liten sak som att bädda sängen direkt när man gått upp är som en liten seger över eventuell trötthet, och gör att du startar dagen med en liten seger.

Efter det ser jag till att dricka ett helt glas vatten. Efter en hel natts sömn i en varm säng har man oftast lite vätskebrist, och hjärnan fungerar bättre om man ser till att fylla på med vatten i kroppen. Efter det börjar jag med mina SAVERS.

[bctt tweet=”Always remember that where you are is a result of who you were, but where you go depends entirely on who you chose to be, from this moment on.” username=”peter_ahlgren”]

SAVERS:

Silence: Här handlar det om att vara tyst och samla tankarna och fokusera. Meditation fungerar bra för mig. Det räcker med 10 minuters meditation. Jag brukar använda mig av appen/webbsidan Headspace för guidad meditation.

Arffirmations: Här har jag en sida med korta positiva meningar om vad jag vill uppnå i livet. Det ska vara väldigt positiva och kraftfulla saker som väcker känslor inom en. Jag läser samma saker för mig själv varje morgon, vilket gör att man programmerar sitt undermedvetna mer och mer att det som man läser är sant.

Visualization: Sitt stilla, slut ögonen, och visualisera det du vill uppnå. Se det som att det är sant nu. Känn eventuella dofter, känslor och annat som att det händer nu. Känn vad du kommer känna när det är uppnås och du lever i det.

Exercise: Ta en kort löptur, kör lite styrketräning med kroppsvikten, utöva yoga, eller annan sorts fysisk träning. 15 till 20 minuter räcker. Kroppen vaknar till liv, hjärnan och hjärtat får mer syre, du får mer energi resten av dagen.

Reading: Läs i 10-20 minuter. Läs en bok som utvecklar dig. Personlig utveckling, affärsböcker, eller filosofi-böcker till exempel. Du ska inte läsa någon roman eller deckare eller sånt, utan det ska vara något som utvecklar dig som människa eller lär dig saker som du har nytta av för att komma närmare dina uppsatta mål.

Scribing (writing): Sitt och skriv en stund. Det bästa är om du för någon form av journal. Det finns många olika sorters journaler som utvecklar dig som människa och hjälper dig att nå dina mål, både i bokform eller på telefonen/datorn. En som jag själv använder mig mycket av är Self Journal från Best Self. Den hjälper mig att nå till mina uppsatta mål, och ger tillfällen varje dag då man känner uppskattning och reflektioner över vad man gjort varje dag. Annars kan du ta den här tiden till att skriva artiklar till din hemsida eller skriva på en bok som du vill ge ut.

Tidig morgonrutin ger positiv och effektiv dag

Det här med att gå upp tidigt på morgonen, och skaffa sig en effektiv morgonrutin, är något som gett mig själv väldigt mycket. Jag får en helt annan energi under hela dagen, och min dag startar mycket mer positivt än innan, vilket resulterar i att jag får mycket mer gjort i mitt företagande, och jag kan därför ta lite mer ledig tid på slutet av dagen.

Här är några citat ur boken “The Miracle Morning”, som jag tycker är väldigt bra:

“My past does not equal my future”.

“Always remember that where you are is a result of who you were, but where you go depends entirely on who you chose to be, from this moment on”.

%d bloggare gillar detta: