När man är entreprenör eller egen företagare hör man ofta talas om begreppet Mastermind-grupper. Men vad är egentligen en mastermind-grupp? Och vem har nytta av att gå med i en grupp? Detta blir inte någon djupgående analys av olika grupper, utan mer lite reflektioner om hur jag tänker om dessa grupper, och lite tips om vad du ska tänka på när man söker efter en grupp som passar för just dig.

Vad är en mastermind-grupp?

Förenklat kan man beskriva en mastermind-grupp som en sammanslutning av personer med liknande intressen, ofta inom företagande eller entreprenörskap. Men det finns grupper inom andra intressen med, men det är inom dessa områden som jag tänker ta upp här i den här artikeln.

Det finns grupper där medlemmarna med jämna mellanrum träffas i verkligheten, och där medlemmarna bara träffas virtuellt på internet. Det finns små lokala grupper och det finns stora internationella grupper med medlemmar från alla hörn av världen. En del grupper är gratis att gå med i, och en del kostar mycket pengar att gå med i.

[bctt tweet=”Den viktigaste ingrediensen i en mastermind-grupp är att alla medlemmarna är öppna och vill dela med sig av sina kunskaper.” username=”peter_ahlgren”]

Jag själv är med i en stor internationell grupp med väldigt framgångsrika internet-entreprenörer. Jag är även på jakt efter en lite mer lokal grupp att gå med i, för att kunna sitta och arbeta ihop med lite då och då.

Varför gå med i en grupp?

Varför ska man då gå med i en mastermind-grupp? Om man som jag, mest arbetar själv framför datorn, blir livet lätt lite ensamt. Är man då med i en lokal grupp, så kan man då ofta sammanstråla i t.ex. en kontorslokal, ett cafe, en hotell-lobby eller liknande, och arbeta ihop några timmer varje vecka. Det blir lite lättare att hålla uppe ångan i det egna arbetet, samtidigt som man både kan knyta nya viktiga kontakter med andra företagare och få tips och värdefull feedback från andra som arbetar med liknande saker som en själv.

En av de största fördelarna med att vara med i en grupp, är att man peppar varandra till att bli bättre. Man ger varandra beröm när man lyckas och man kan lära sig otroligt mycket av varandra. Att dela med sig av sin kunskap är verkligen A och O i en mastermind-grupp. Det fungerar inte att gå med i en grupp med inställningen att man bara ska suga ut all kunskap ur alla andra. Ju mer kunskap och pepp man ger, desto mer får man tillbaka.

I gruppen som jag är medlem i kör vi med en #ringring när man säljer/får inkomst. Att dagligen se alla andra medlemmarnas framgångar, ger en otrolig inspiration, och gör att man själv arbetar hårdare för att också kunna få in en extra #ringring.

Hur lyckas man i en mastermind-grupp?

Ska man gå med i en mastermind-grupp, ska man kolla att det finns riktigt framgångsrika medlemmar. Det ska helst finnas personer som lyckats med det de lär ut. Dessutom är det viktigt att de är öppna och villiga att lära ut och ge tips. Finns dessa personer med i gruppen, kommer du få gott om inspiration för att själv en dag lyckas och komma upp till deras nivå.

Dessutom bör man ha funderat igenom om man vill ha möten på internet (skypesamtal, video-möten osv), eller om man vill träffas i verkliga livet. I gruppen där jag är med, har vi ofta videomöten varje vecka, och vid ett antal tillfällen varje år anordnas det stora möten på olika ställen runt om i världen.

Man ska inte heller vara rädd för att fråga de mer erfarna medlemmarna när man undrar över nåt. Kolla upp hur ni ska kommunicera med varandra. FB-grupp, Skype, mail osv. Meningen med gruppen är att alla ska dela med sig av kunskap och ni ska peppa varandra. Är man totalt isolerad och försöker att bara suga ur kunskap ur de andra utan att själv ge något, kommer man inte lyckas så bra, och man halkar snabbt ut gemenskapen.

%d bloggare gillar detta: