I ett tidigare blogginlägg skrev jag om morgonrutiner, och hur man kan göra sina dagar så produktiva och effektiva som möjligt. Men något som är lika viktigt som din morgonrutin är dina kvällsrutiner. Det är på kvällen du lägger grunden till en riktigt bra och effektiv morgon.

I dagens uppskruvade vardag är det allt för vanligt att man lägger sig alldeles för sent på kvällen, och oftast med hjärnan full med tankar och problem, och dessutom med en mobiltelefon eller surfplatta framför ansiktet innan man släcker och försöker sova. Lycka till med att försöka få en god natts sömn då. Resultatet blir en dålig sömn, och att man vaknar trött och med tankarna fulla med problem och dåliga tankar.

Gå igenom dagen

Det kan vara svårt att hålla koll på allt som man gjort under dagen, och därför hålla koll på om man så att säga är på rätt väg eller inte. I min förra artikel skrev jag om att ha en så kallad “accountability partner“, eller så kallad ansvarsperson, som man får hjälp av att stämma av att man gör det man ska göra. Ta ett samtal med den personen på kvällen för att gå igenom vad man gjort under dagen, och få lite idéer om hur du kan förbättra saker och ting.

Skriv gärna även i din journal, om vad du fått gjort. Och glöm inte att även skriva ner vad du tycker du gjort bra under dagen, och vd du ser som små vinster under dagen. Du kan även skriva ner en liten plan över vad du ska göra följande dag, så du slipper försöka hålla det i minnet under natten. Det är bra att försöka tömma hjärnan på allt som du behöver hålla koll på när du ska sova.

En annan sak som kan vara bra att skriva ner är en så kallad “Done list“. I stället för att bara fokusera på allt som man måste göra och göra stor på det, så kan man göra en lista på allt som man faktiskt har gjort i stället. Det brukar vara effektivt att göra denna lista på kvällen, så du matar din hjärna med bra känslor över att du faktiskt fått en hel del gjort under dagen. En bra känsla i stället för en stressande känsla över allt som måste göras.

Skriv ner tankar och idéer

Har du funderingar eller har du fått någon bra ide på hur du ska lösa ett problem i morgon? Se till att skriva ner det på papper i stället för att försöka komma ihåg det till morgondagen. Hur ofta har man inte fått en bra ide när man gått och lagt sig på kvällen, och sedan försökt komma ihåg det till dagen efter, bara för att på morgonen komma ihåg att man kom på lösningen på ett problem men man kommer inte ihåg själva lösningen? Irriterande, eller hur? Man kan gå sedan halva dagen och vara irriterad på sig själv för att man inte kommer ihåg vad det var man tänkte på.
Så fort du får en bra ide eller tanke på kvällen, så skriv ner den på ett papper. Ett tips är att ha papper och penna inom räckhåll när du sover. Ofta får man någon ide eller tanke när man vaknar under natten som man vill komma ihåg. Skriv då ner det på ett papper, och försök somna om utan att ha stressen att man måste komma ihåg det man tänkte på.

Fira dagens små segrar

Det är viktigt att man lägger sig på kvällen med en bra känsla i både kroppen och knoppen. Grubbla inte på något som inte gick som du ville under dagen. Försök i stället hitta de saker som gick bra, och fira dom på kvällen. Jag har nämnt det tidigare, att det är viktigt att fira alla sina små segrar. Även om du missade en stor kund till ditt företag, eller om du fick punktering på bilen på väg hem från arbetet, så är det inget du kan, eller bör, försöka göra något åt innan du går och lägger dig på kvällen. Det finns alltid små vinster att hitta från dagen som gått. Hitta dom, och fokusera på dom i stället för det negativa.

Man brukar säga att du på morgonen vaknar upp med samma sinnesstämning och tankar som du hade när du somnade på kvällen. Därför är det viktigt att mata hjärnan med positiva saker på kvällen, för att få en bra natts sömn och en bra morgon dagen efter. Är det något jobbigt eller krävande som du måste komma ihåg till dagern efter, skriv då ner det på ett papper i stället, för att inte behöva tänka på det på kvällen.

Läs en bok i stället för att kolla på mobilen

Det är tyvärr allt för vanligt att man ligger i sängen och tittar på mobilen det sista man gör på kvällen innan man släcker. Man vill kolla de senaste inläggen på Facebook, eller läsa på till exempel Aftonbladet för att se om man missat något som hänt där ute i världen. Det är bland det sämsta man kan göra precis innan man ska sova. Dels så matar du hjärnan med en massa onödig (och ofta negativ) information som den måste försöka sortera och smälta innan den kan slappna och och sova. Och dessutom ger dessa skärmar ifrån sig ett blått ljus som är känt för att stressa upp hjärnan, så den tror det är dag. På moderna mobiltelefoner brukar det ofta nu mera finnas ett nattläge för skärmen, då den ger ifrån sig ljus som är bättre för hjärnan så här sent, men det bästa är att inte titta alls på skärmar innan man ska försöka sova.

Bättre att läsa en bok som är utvecklande eller positiv på något annat vis. Om man har familj kan man ju även spendera dagens sista timme åt att umgås och prata med varandra, i stället för som tyvärr är så vanligt nu mera att alla sitter åtskilda och stirrar på varsin skärm.

Naturlig sömnmedicin

Har man riktiga problem med att sova, kan man få hjälp av en läkare som skriver ut medicin. Detta är inget man bör använda sig av jämt, men kan vara ett sätt att få en push i rätt riktning om man har riktiga problem med att sova. Men det finns lite mer naturliga sätt med att få kroppen att bli trött och koppla av på kvällen.
Detta är ett tips som jag lärde mig av Tim Ferriss, och som har fungerat väldigt bra för mig som tidigare har haft väldiga problem med att somna på kvällen.
Ungefär en timme innan du ska lägga dig på kvällen börjar du dricka en dryck som består av koffeinfritt te blandat med ca 1,5 matsked äppelcidervinäger och en matsked honung. Inte det godaste jag druckit, men man vänjer sig efter några gånger. Det är något med denna blandning som i många fall fungerar minst lika bra eller till och med bättre än sömnmedicin. Jag själv kan ofta bli som helt nerdrogad av denna dryck, och jag sover som en klubbad säl efteråt.

Hjälp för att somna

När man väl lagt sig för att somna finns det hjälpmedel som gör att man får lättare att somna, och då pratar jag inte om sömnmediciner och liknande. Det finns i stället väldigt effektiva appar på mobiltelefonerna som mäter av hur din sömn under natten har varit. I dessa appar brukar det även finnas en funktion med sömnhjälp i form av olika ljud som får dig att koppla av hjärnan på ett effektivt sätt. Det kan vara ljud i form av ett svagt regn, vinden som blåser, eller en liten bäck som porlar. Man kan testa runt och se vilket ljud som passar bäst för just dig. Dessa ljud tonas sedan ner när appen uppfattat att du har somnat, så att du inte vaknar till av att det plötsligt blir helt tyst.

Dessa appar hjälper även till att väcka dig vid rätt tillfälle på morgonen när du sover som lättast, så att du slipper det här med att chockvakna av en väckarklocka som låter som ett flyglarm just när du sover som djupast.

Se till att du får en produktiv och framgångsrik dag i morgon, genom att se till att kvällen innan blir så bra och effektiv som möjligt. Det är idag som du lägger grunden till hur din morgondag ska bli.

%d bloggare gillar detta: