Det är många som har läst Timothy Ferriss bok “4 timmars arbetsvecka“, och blivit inspirerade att skapa sig själv ett så kallat frihetsföretag (freedom business på engelska). Men fungerar det verkligen att bygga upp något hållbart, som generar så pass mycket passiv inkomst, så man kan arbeta enbart några få timmar per vecka och kunna leva som man drömt om?

Trots att ovan nämnda bok börjar få några år på nacken, är den alltid lika aktuell. Idag mer än någonsin har fler och fler börjat få upp intresset för det här med passiv inkomst och “freedom business”. Och grunderna som boken lär ut är fortfarande i högsta grad aktuella. Jag skulle nog vilja säga att möjligheterna är ännu större och bättre idag, än när boken skrevs.

I det “mastermind”-nätverket jag är med, stöter jag på många som verkligen har lyckats med att bygga upp sina frihetsföretag. Personer som tjänar mer pengar än vad många ens vågat drömma om, samtidigt som de har all den friheten de vill till att resa runt i världen, och göra i princip vad de vill. Varje vecka ser jag bilder och rapporter om att de sitter på någon strand i något exotiskt land, med sin laptop i knät, och kollar in att deras företag tuffar på som det ska. Eller att de bor på något lyxigt hotell i någon storstad och äter på fina restauranger. Allt medan deras företag i stort sett sköter sig själva, och drar in pengar medans de sover eller är ute och festar.

Säg adjö till Villa, Volvo, Vovve-livet

Det är många som inte förstår hur detta är möjligt. Man är upplärd sedan man är liten att man ska följa normen, arbeta 8 timmar per dag, och sedan ta sin Volvo hem, och inte sticka ut från medelsvenskens normal liv med villa, Volvo och vovve. Men man måste vara öppen för att tiderna förändras, och där igenom även hur man arbetar och lever. Nu för tiden blir det mer och mer vanligt med hela företag som inte har något kontor eller lokal alls. Alla anställda arbetar på distans, hemifrån eller därifrån de för stunden är helt enkelt. Alla typer av arbeten går självklart inte att arbeta på det här sättet, men de som passar för passiv inkomst fungerar bra.

Exempel på områden som passar är de flesta arbeten som man gör via datorn, so t.ex. webbdesign, olika skrivarbeten, coaching, osv. De arbetena kan man väldigt enkelt “outsourca”, dvs lägga ut på frilansare eller olika typer av assistenter. Andra områden som fungerar nästan ännu bättre är videokurser, eller olika typer av informationsprodukter, som e-böcker, utbildningar via epost osv.

Just kurser och informationsprodukter är de som går allra bäst att skapa en passiv inkomst av. Skapar man en bra produkt eller serie av produkter (en så kallad sales funnel), så behöver man bara lägga tid på att skapa bra reklam och marknadsföring, så sköter det sig helt självt. Det går ju att lägga ut marknadsföringen på någon annan med, men just den delen kan vara bra att ha koll på så att man inte slänger onödiga pengar på dålig marknadsföring.

Vänta inte på den där snilleidén som ingen haft, för den kommer inte

Ett fel som många gör när de funderar på det här med att skapa ett internetföretag eller en passiv inkomst, är att de tror man måste ha den där perfekta idén som ingen annan haft innan. Ska man vänta tills man får den idén, får de flesta vänta hela livet. Det är i stället bättre att börja titta runt och kolla efter vilka områden eller branscher som går bra. Vilka det finns gott om pengar och omsättning inom. Sen kollar du vad de som lyckas bäst gör, och försöker göra detsamma fast lite bättre.

Man ska absolut inte stjäla ett koncept och upplägg rakt av. Men om man inspekterar de som lyckats noggrant, brukar man komma på olika sätt att göra det lite bättre och lite annorlunda på. Inspireras och lär av de som lyckats, och gör det lite bättre med din touch på.

Om du sedan skulle få någon snilleblixt hur du kan förbättra ännu mer, eller göra om det hela till en helt ny marknad med ett nytt koncept, så är det bara att gratulera. På internet finns det alltid väldigt mycket pengar i omlopp, och kommer alltid finnas, så det räcker till (nästan) alla. Bättre att testa tidigt, och förbättra och bygga ut, än att inte testa alls och vänta på en idé som aldrig kommer.

Lansera tidigt, och bygg ut och förbättra efter hand

Man behöver inte ha en 100% färdig produkt eller idé när man kör igång heller. Man kan testa intresset och börja bygga en trogen följarskara innan man är 100% färdig med sin produkt. Bättre att köra igång tidigt och snabbt få reda på om idén håller än att vänta och vänta tills allt är 100% klart bara för att då upptäcka att idén var inget bra och det fanns inga pengar att hämta. Visar det sig att det inte fungerade, så gör om eller testa en annan idé. Bara för att man misslyckas med sin första idé behöver det inte betyda att man är misslyckad och för evigt är dömd till att jobba på kontor 8-17 varje dag resten av livet.

De flesta av våra största entreprenörer och framgångsrika företagare har en lång rad av misslyckanden bakom sig, innan de hittade just den där idén som lyckades och gjorde dom både rika och berömda.

Vad kostar egentligen ditt drömliv?

Sätt dig och räkna efter hur mycket ditt drömliv skulle kosta per månad (och sedan per dag) att leva. Räknar man ut hur mycket man egentligen behöver få in per dag för att kunna göra den där resan man drömt om, eller gå ner till halva arbetstiden, så är det oftast inte så mycket per dag som man måste dra in. Räkna sedan ut hur mycket du får per sälj i din nya “freedom business”, så får du snabbt fram att man oftast inte behöver få in så många sälj per dag för att man ska kunna leva lite mer som man drömt om.

Låt säg att du kanske bygger upp ett företag som är nästan helt automatiserat, och du får in några sälj varje dag. Då kan du kanske gå ner till halvtid på ditt vanliga jobb, och ändå klara dig bra. Då har du plötsligt fått 4 timmar extra fritid per dag att göra vad du vill på. Lägger du då en eller två av de “lediga” timmarna på att utveckla ditt nya företag och på marknadsföringen till det, så kan du snart säga upp dig helt från ditt gamla tråkiga arbete.

Kanske viktigast, Ge Inte Upp!

Steget till att lyckas bygga upp ett frihetsföretag, och få full rullning i det är inte så långt som de flesta tror. Man får vara beredd att arbeta hårt i starten, tills man så att säga får rullning på det hela, men sen kan man oftast automatisera det mesta i företaget, så man får mer frihet. Felen de flesta gör är som sagt att man tror man måste få den där snilleidén som ingen haft förut (och som oftast aldrig kommer), och att man ger upp gör tidigt. Det krävs mycket arbete i början, och man får inte ge upp så fort det går emot lite. Det är de som inte ger upp, utan kavlar upp ärmarna och jobbar ännu lite hårdare när det tar emot, som lyckas.

%d bloggare gillar detta: