Det finns inget bättre sätt att lära sig nya saker eller att utveckla sig själv, än att läsa en bra bok. Det är alldeles för många i dagens samhälle som spenderar alldeles för mycket av sin tid framför tv:n, då de i stället kunde läsa en bok och lära sig något nytt i stället.

Jag vet att det är väldigt lätt hänt, att när man på slutet av arbetsdagen känner sig trött och sliten, och man då sätter sig framför tv:n och slappnar av. Men resultatet av det brukar oftast bli att man bara känner sig ännu mer trött, och man sitter där som en stirrande zombie och stirrar efter ett tag. Man hamnar i en ond spiral, där man bara gör sig själv segare och segare, och tröttare och tröttare.
Men testa i stället att stänga av tv:n och ta fram en givande bok. Det enda man riskerar är att man lär sig något nytt. Dessutom kommer man garanterat att få en bättre sömn, när man inte precis innan man ska sova, matar sin hjärna med det stressande blå ljuset som dagens skärmar ger ifrån sig.

Här tänkte jag ge några tips på bra och givande böcker, som har gett åtminstone mig väldigt mycket.

4-timmars Arbetsvecka av Tim Ferriss

Det här är nästan bibeln för de som drömmer om att kunna säga upp sig från sitt vanliga 9-till-5 arbete och starta sitt eget frihetsföretag. Boken börjar få några år på nackan nu, men den är ändå väldigt bra att läsa om man drömmer om att kunna arbeta på sina egna villkor från vilken plats i världen so helst. Boken ger bra exempel på vad det verkligen innebär att leva på en så kallad passiv inkomst och att ha hela sitt företag i sin laptop. En bok som varje internetentreprenör bör läsa minst en gång.

Think and Grow Rich av Napoleon Hill

Den här boken är för första gången utgiven på 30-talet, men har efter det getts ut i flera nya upplagor. Men trots att den är gammal, är det som står i den alltid lika aktuellt. Napoleon lär på ett bra sätt ut att du är vad du och dina tankar gör dig till. Tänker du positivt, lyckas du. Tänker du negativt, förstör du snart alla dina möjligheter att lyckas med såväl ditt privatliv som ditt yrkesliv. En bok inom personlig utveckling som alla bör läsa minst en gång, och verkligen försöka tänka på vad som sägs i den. Det finns ett skäl till varför denna boken sålts i över 100 miljoner exemplar.

The Miracle Morning av Hal Elrod

Jag har tidigare skrivit en hel del om hur viktigt det är att skaffa sig en effektiv morgonrutin för att lyckas så bra som möjligt. Det är exakt det som den här boken handlar om. Den här boken har byggt upp en riktigt stor gemenskap av följare världen över, och Hal Elrod har gjort många föreläsningar och framträdanden där han berättar om vad en bra morgonrutin kan göra för dig. Stundtals kan man nästan tycka att han predikar ut bokens innehåll som någon sorts religös uppenbarelse, men tar man åt sig det som står i boken, och verkligen testar att genomföra vad den lär ut, så ger det väldigt bra resultat. En bok som man bör ha läst om man vill bygga upp sin egen effektiva morgonrutin.

Rich Dad Poor Dad av Robert T. Kiyosaki

Även detta är en bok som har några år på nacken, men som har uppdaterats med nytt aktuellt innehåll när de vid flera tillfällen gett ut en ny upplaga. Det här är en av de viktigaste böckerna som skrivits om personlig ekonomi. Det spelar ingen roll vilken framgångsrik person som ger boktips, den här boken finns alltid med i listan på böcker man bör läsa. En bok som kommer förändra hur du tänker på pengar och hur du bygger upp din ekonomi. Läs den!

Tools of Titans av Tim Ferriss

Ytterligare en bok av Tim. Tim gillar så kallade “life hacks”, och han lägger ner otroligt mycket tid på att försöka effektivisera sitt liv och utveckla sig själv. Tim har även intervjuat en stor mängd av världens mest framgångsrika personer inom alla områden, som till exempel sport, företagande, finans och personlig utveckling. I den här boken får vi korta delar av alla de tips som de personerna har delat med sig av. Det finns en del tips i boken som är svåra att hålla med om, eftersom de i vissa delar av världen är lite mer fria med till exempel olika droger och liknande. Men det finns så otroligt mycket bra kunskap och tips som man kan snappa upp och lära sig i den här boken. Läs den rakt igenom, eller läs lite bra tips lite här och där i boken. En riktig tegelsten på drygt 600 sidor, fylld med kunskap och produktiva “life hacks”.

The War of Art av Steven Pressfield

En ganska kort bok, drygt 160 sidor i litet format, med små korta kopitel. Boken kan kännas lite krystad och svårläst vid första anblicken. Men om man verkligen försöker förstå den, eller läser den en andra gång, är den verkligen värd sin vikt i guld. Boken lär ut hur man identifierar, besegrar och låser upp sina inre barriärer som man kan stöta på i ett kreativt arbete. Alla som har ett kreativt arbete har stött på “the resistance”. Det inre motståndet som smyger på och sätter stopp för det kreativa arbetet. Motståndet som gör att vi får svårt att få saker gjorda, och som är svårt att sätta fingret på, men som alltid finns där. I korta små kapitel, visar Steven hur vi blir mer effektiva, och hur vi besegrar vårat inre motstånd, och får mer gjort.
En bra och viktig bok att läsa om man verkligen vill låsa upp sin inre kreativitet och bli mer effektiv.

You are a Badass av Jen Sincero

Underrubriken till den här boken säger väldigt mycket om vad den handlar om, “How to stop doubting your greatness and start living an awesome life”. En riktigt bra bok för personlig utveckling. Boken hjälper en att identifiera och ändra på själv-saboterande tankar och beteenden. Den hjälper även till att bygga upp positiva tankar och självkänsla.
Jag tycker texten på baksidan av boken säger väldigt mycket:
“By the end of You are a Badass, you’ll understand why you are how you are, how to love what you can’t change, how to change what you don’t love and how to use ‘The Force’ to kick some serious ass.”
En bok som man verkligen mår bra av att ha läst.

Dotcom Secrets av Russell Brunson

Om man driver ett företag som har en del av sin verksamhet på internet, bör man verkligen ha läst den här boken. Russell är en av de mest kunniga i världen när det kommer till att utveckla sitt företags lönsamhet på internet. I den här boken lär man sig hur man på bästa sätt bygger upp företagets lönsamhet och hur man på bästa sätt skaffar sig en följarskara av trogna kunder på internet. Men lär sig hur man bäst når ut till potentiella kunder och hur man sedan får dom att handla av dig.

Expert Secrets av Russell Brunson

Man kan säga att det här är som en fortsättning av Dotcom Secrets. Här lär Russell ut hur man bygger upp ett lönsamt företag runt sin kunskap inom något område. Han lär ut hur man bygger en växande och lönsam följarskara på internet, och hur du på bästa sätt bygger upp en lönsam gemenskap runt dessa trogna fans.

%d bloggare gillar detta: