När jag skriver det här är det 6 dagar kvar till nyårsafton. Det är nu som alla börjar komma på alla möjliga nyårslöften som de säger att de ska infria under det nya året.
Om ungefär 2 veckor är det inte många som fortfarande håller i sina uppsatta nyårslöften. De flesta låtsas som de aldrig har sagt dom och hoppas på att inga av deras bekanta kommer ihåg att de hört nåt om uppsatta nyårslöften.
Statistiken visar att ungefär hälften av alla vuxna sätter upp nyårslöften, men mindre än 10% klarar av att hålla dom längre än någon enstaka månad.

Det kan vara en bra sak att sätta upp nya mål vid nyår. Det är en absolut tidpunkt då man ska börja på något nytt i stället för att säga att man någon gång ska göra det och det. Det blir liksom mer absolut vid ett sådant här tillfälle.
Men vad ska man tänka på för att ha störst chans att klara av sina nya mål och löften?

100% Engagerad.

Har du någonsin funderat på varför somliga lyckas hålla sina nyårslöften, medan andra misslyckas väldigt snabbt? Det hela handlar om engagemang. Det räcker inte att tala om att man ska ändra på sig eller göra något, man måste även engagera sig till 100% och se till att det händer något.

När du väl bestämt dig för något, sätt dig då ner och gör en realistisk planering, och skriv ner vad och hur du ska göra det. Ett bra sätt att hålla dig själv ansvarig för att det ska hända något, är att skriva ett kontrakt med dig själv. Det har visat sig att det är svårare att bryta löftet till dig själv om man gör det.

Ett sätt att få ännu större chans att klara sin uppgift är att göra sig själv ekonomiskt ansvarig för hur det går. Det har visat sig att om du sätter upp en regel för dig själv att du t.ex. ska betala pengar till någon eller något om du inte genomför ditt löfte, fördubblar din chans att klara av det.Sätt SMARTa mål.
Ett av skälen till att många inte genomför sina nyårslöften är att de är allt för generella och inte specifika nog. Om du t.ex. sätter upp ett nyårslöfte att du ska “gå ner lite i vikt”, så kommer du inte komma långt.

Sätt SMARTa mål.

Det första steget för att ändra på t.ex. ett beteende är att förstå vad det är du vill ändra på. Det bästa sättet att bli 100% införstådd om vad ditt nyårslöfte är, är att se till att sätta upp mål som följer SMART-tänket.
Bokstäverna i SMART står för:

S = Specific. Ditt mål måste vara specifikt nog. I stället för att säga att du ska gå ner lite i vikt, kan du i stället bestämma att du ska gå ner 7 kg. Är inte ditt mål specifikt nog, kommer du aldrig veta vad du siktar mot, och aldrig veta när du nått fram till ditt mål.

M = Measurable. Ditt mål måste vara direkt mätbart. Du kan dela upp målet i mindre delmål efter vägen men det måste vara mätbart för att du ska veta exakt vad du vill och veta att du är på väg dit.

A = Attainable. Är ditt mål möjligt överhuvudtaget? Har du pengar nog för att genomföra det? Har du tiden som behövs för att du ska genomföra det? Det är inget fel i att sätta upp väldigt höga mål, och sikta på stjärnorna. Men det hela måste ändå vara möjligt för att du ska kunna ge allt som krävs för att nå dit.

R = Relevant. Är ditt mål relevant för dig? Vill du verkligen driva ett stort företag, bli berömd, eller springa ett maraton? Fundera på varför du verkligen vill klara ditt mål. Om du inte innerst inne vill det till 100%, så kommer du få svårt att motivera dig när det börjar ta emot lite efter vägen.

T = Timely. Tid är pengar. Tid är det viktigaste och mest värdefulla vi har. Se till att du inte slösar bort en massa tid på onödiga saker. Sätt upp ett kart slutdatum då du ska ha klarat av ditt nyårslöfte. Om man inte gör det, är det lätt hänt att man efter vägen omedvetet börjar skjuta målet framför sig, längre och längre in i framtiden. Till slut blir det ännu ett icke avklarat nyårslöfte som man helst bara glömmer bort.
Sätt ett datum då du ska ha klarat av ditt mål, och rubba inte på det. Börjar tiden bli knapp på slutet, se till att pressa dig då lite extra för att du ska klara av det på utsatt tid.

Börja smått.

Vi kan inse direkt att det är ganska svårt att ändra på sina vanor som man haft en längre tid. Alla som försökt ändra sina vanor/ovanor har nog misslyckats minst en gång tidigare. Ofta beror det på att deras mål varit för stora.
Börja därför lite mindre och om du klarar av det, kan du sätta upp ett större mål efter det. Det är bättre att man får med sig en rad med lite mindre segrar efter vägen, än att gång efter gång misslyckas med sitt mål. Försök få med dig så många positiva minnen och associationer som är förknippade med din förändring som möjligt efter vägen.

Hitta en ansvarspartner.

Många håller sina nyårslöften för sig själva eftersom de är rädda för att misslyckas inför andra. Men det kan ha en väldigt positiv inverkan på hur du lyckas med ditt mål, om du berättar för andra vad du vill göra. På så sätt sätter du lite mer press på dig själv att verkligen genomföra det som krävs av dig. Hitta någon som hjälper dig att hålla koll på dig efter vägen, och som inte går med på att sänka målet eller ge med sig när det börjar kännas lite tungt för dig. Din så kallade ansvarspartner ska kunna motivera dig när du behöver det, och även berömma dig när du jobbar på bra. Det viktiga är att den personen inte går med på att du ska lägga ner ditt mål när du känner att det blir för jobbigt, för det tillfället kommer komma.

Med hjälp av dessa 4 punkter kommer du kunna sätta upp nyårslöften som du har lättare för att hålla fast vid och klara av. Nu när det bara är några dagar kvar till nyårsafton, sätt dig ner och gör en lista på vad just du skulle vilja klara av eller förändra under nästa år. Låt dessa 4 punkter hjälpa dig att våga se till att klara av det du alltid drömt om.

Ha ett gott nytt år på er alla.

%d bloggare gillar detta: