Livet som egen företagare är lite annorlunda än vad det är för gemene man. Vissa saker lär man sig ganska snabbt genom misstag man gör efter vägen. Lärdomar som man inte bara har nytta av som företagare, utan även i livet överlag.

Här kommer 20 små korta lärdomar man fått lära sig av:

 1. Lyssna på andra, men lita på dig själv.
  Det är väldigt många som har mycket att säga om hur man borde göra saker och ting. Personer som inte själva har erfarenhet av att driva ett företag, men som ändå tycker sig vara experter på hur man ska göra saker. Tipset här är att lyssna och ta in vad dessa personer har att säga, men lära sig att sålla bland informationen, och lita på sin egen magkänsla.
 2. Vänta inte på perfektion.
  Vänta inte på det perfekta tillfället, eller på att det du gör är helt perfekt. Det perfekta tillfället kanske aldrig kommer, och då har du missat många chanser efter vägen. Försök lära dig så mycket du kan efter vägen, och förbättra efter hand. Kör igång tidigt, och förbättra efter hand. En missad chans kommer sällan tillbaka.
 3. Fokusera på dina mål.
  Lita på dina drömmar och uppsatta mål. Försök filtrera bort allt störande brus och ha kvar fokus på ditt mål. Sänk inte dina målsättningar efter hand när det tar emot, utan försök jobba hårdare på att nå dom i stället. Sänkta mål medför sänkta resultat. Våga sikta högt, kanske till och med högra än du först vågat drömma om att du klarar av, och behåll fokus där. Jobba sedan hårt på att komma dit. Inget är omöjligt!
 4. Ibland tar saker längre tid än du tror.
  En del saker tar tid. Speciellt när det gäller att utveckla ett lönande företag. Men tappa inte fokus och drivet. Så länge som du behåller fokus och varje dag tar små små kliv i rätt riktning, kommer du snart häpnas av hur långt du tagit dig.
 5. Ha ett öppet sinne.
  Återigen lite på dig själv och ha fokus på målet, men ha även ett öppet sinne, och var beredd på att lära dig nya saker och tillvägagångssätt efter vägen. Du kan få tips eller se hur andra gör saker, som gör att du helt plötsligt kommer på att det är mycket effektivare att göra vissa saker på ett annat sätt. Har du ett öppet sinne, kommer du lära dig saker om dig själv efter vägen som du inte hade en aning om innan.
 6. Planera, och justera ofta.
  Gör en ordentlig plan för närmaste året, månaden, veckan, men var beredd på att justera planen efter vägen om det behövs. Saker och ting kommer i vägen eller ändras efter vägen. Försök hålla kvar dina drömmar och mål, men justera vägen dit efter hur livet ändrar sig.
 7. Lär dig hur du arbetar/fungerar bäst.
  Strunta i hur andra lägger upp sin arbetsdag. Planera dagen efter hur du fungerar bäst. Du kanske fungerar bäst tidigt på morgonen innan resten av familjen vaknar, eller du kanske behöver lite längre uppstartstid på morgon och arbetar som allra bäst efter lunchen. Lägg upp din dag efter hur just DU fungerar som allra bäst, bara du får gjort det som krävs för att ta dig närmare ditt mål.
 8. Sök efter den enkla och effektiva vägen.
  Gör inte saker svårare än de behöver vara. Man behöver inte göra saker så som alla andra tycker man ska göra dom. Vet du något enklare sätt, så gör det då så, bara det blir ett bra resultat i slutänden. Du kanske inte behöver göra vissa saker alls? Kanske det blir effektivare gjort att betala en visuell assistent som gör de repetitiva och tidskrävande sakerna.
 9. Fråga efter hjälp.
  Även om man är en egenföretagare behöver man inte klara allt själv. Var inte rädd för att be om hjälp ibland. Man får mer gjort, och ibland även med bättre resultat.
 10. Var inte rädd för at betala för hjälp.
  Man behöver inte göra allt själv för att spara på utgifterna. Det kan vara mycket värt att betala en virtuell assistent som gör de enkla uppgifterna som tar mycket tid från dig. Du får mer tid till annat som kan vara viktigare, och som utvecklar ditt företag och på sikt genererar större inkomst. Ofta är det så att det faktiskt kostar pengar att tjäna pengar.
 11. Var en bra chef till dig själv.
  Ibland är det lätt att omedvetet dra nytta av sin egen rädsla och snällhet för att slippa göra saker som tar emot. Tänk till ibland hur en (bra) chef hade sagt till dig att göra även de saker som inte känns så roliga. Var lite tuff mot dig själv, men var även en chef som bedömer och belönar dig själv när du gör något bra.
 12. Ta tid till ha roligt.
  Se till att ha roligt på vägen till målet. Om man inte belönar sig för det man gör utan bara gräver ner sig i arbetet och kör på, kommer du snart börja hata det du håller på med och hitta på svepskäl till varför du inte ska fortsätta.
  Får du klart med en ny kund, bjud dig själv på en lite finare lunch på restaurang. Får du mer gjort under veckan än vad du planerat, hitta på något roligt på helgen med familjen eller vännerna. Bjud ut en kund på någon rolig sak i veckan.
 13. Kom ihåg att du kommer först.
  Om du ber ombedd att göra något för någon annan, väg det då först med dina egna prioriteringar och sysslor innan du automatiskt tackar ja.
 14. Låt saker vara.
  Ibland blir faktiskt jobbiga saker bättre av att låta dom vara ett tag. Ofta fixar sig problem av sig självt om man bara låter de vara ett tag. Men gör inte detta med något som är väldigt viktigt, de kan behövas tas om hand på en gång i stället.
 15. Ibland måste man stanna upp för att kunna ta sig framåt.
  Om man känner sig som man har fastnat, känner sig frustrerad eller överväldigad, kan det bästa vara att stanna upp med vad man håller på med och pusta ut ett tag. Ta en paus och gå ut i skogen på en promenad, eller sätt dig och läs en bok ett tag. Ta en paus och ladda om batterierna, så kommer du troligen på en lösning för problemen.
 16. Hantera dina störningsmoment.
  Bara för att du blir avbruten i det du håller på med, behöver inte betyda att det är viktigt. Det kan vara brådskande – men för vem? Vad händer med dina prioriteringar om du svarar och byter syssla. Behöver du svara på det där emailet eller samtalet just nu? Kan inte någon annan göra det där som kom upp?
 17. Välj dina egna regler.
  En av fördelarna med att arbete för sig själv är att man får sätta sina egna regler. Tänk efter vad som är viktigt för dig själv, och sätt upp regler efter det. Ifrågasätt allt som inte gör dig lycklig – du kanske behöver sätta upp lite nya regler om det?
 18. Kom ihåg att du är en förebild.
  Varesig det är inför din klient eller dina barn, hur du sköter och hanterar ditt liv och ditt företag signalerar inte bara hur viktiga DE är för dig, utan också hur viktig du tycker att du själv är. Vi lär folk hur vi de ska vara mot oss, men som en förebild, visar vi även våra klienter och våra barn hur de ska vara mot sig själva med.
 19. Lär dig att säga Nej.
  Det är viktigt att man lär sig hur man säger nej utan att få dåligt samvete. Både till dig själv och till andra.
 20. När du vet vad som behöver göras, vänta inte, bestäm dig och gör det.
  Själva handlingen kan komma sedan, men utan ett beslut slösar du bara med tid och energi. Saker och ting blir ofta bara jobbigare och svårare ju längre vi väntar, och du riskerar att missa många bra möjligheter som dyker upp. Du kan behöva tid för att bygga upp energi och styrka för att göra något särskilt, men det ska inte hindra dig att ta snabba och bra beslut.

Det här är några lärdomar som man lär sig när man är egenföretagare. De flesta lärdomarna har man även väldigt stor nytta av i det vanliga livet.
Vilka andra lärdomar har du fått lära dig i ditt liv?
Skriv gärna en kommentar, så alla andra kan lära sig av dom med.

%d bloggare gillar detta: